Veelvoorkomende tegelproblemen en hun oplossingen

Vanwege hun duurzaamheid en esthetiek zijn tegels een populaire keuze voor vloeren, muren en andere oppervlakken. Maar zoals elk bouwmateriaal kunnen tegels hun eigen problemen en uitdagingen met zich meebrengen. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende tegelproblemen en ontdekken hoe je deze kunt oplossen. 

  1. Gebarsten tegels

Scheuren in tegels zijn een veelvoorkomend probleem, of ze nu worden veroorzaakt door een sterke impact of door structurele bewegingen binnen een gebouw. Als er kleine scheurtjes zijn, kan je overwegen speciale tegellijmen te gebruiken die geschikt zijn om dergelijke schade te herstellen. Als de schade ernstiger is, moet je de tegel mogelijk volledig vervangen. Zorg ervoor dat je de oorzaak van de scheur aanpakt om verdere schade te voorkomen. 

  1. Verkleurde voegen

Voegen kunnen na verloop van tijd verkleuren door vuil of schimmel. Een grondige reiniging met een voegenreiniger kan vaak het verschil maken. Als de verkleuring echter dieper is, kan het nodig zijn om de voegen volledig te verwijderen en opnieuw te voegen. 

  1. Losse tegels

Losse tegels kunnen een gevaar vormen en moeten zo snel mogelijk worden aangepakt. Verwijder voorzichtig de losse tegel, maak het gebied eronder schoon en breng nieuwe tegellijm aan om de tegel stevig op zijn plaats te houden. 

  1. Tegelverschuiving

Als tegels beginnen te verschuiven of te verzakken, kan dit wijzen op problemen met de ondervloer of de installatie. Inspecteer de ondervloer op schade en zorg ervoor dat de tegels correct zijn gelegd volgens de aanbevolen specificaties. 

  1. Krassen en slijtage

Tegels kunnen na verloop van tijd krassen en slijtage vertonen, vooral in drukbezochte gebieden. Als je bijvoorbeeld spelende kinderen of vrouwen met hakken op bezoek hebt, dan weet je als geen ander dat dit funest kan zijn voor je vloer. Behalve bij een tegelvloer! Tegelvloeren zijn namelijk enorm duurzaam en slijtvast. Dit zorgt ervoor dat ze vele jaren na het leggen er nog altijd goed uitzien. Zo is een tegelvloer in je woonkamer altijd een goed idee. Vloertegels voor in de keuken zijn ook een uitstekend idee. Keukens zijn meestal drukbezochte ruimtes en de tegels moeten dan ook bestand zijn tegen zwaar gebruik. 

Door regelmatig onderhoud en tijdige reparaties kunnen tegels jarenlang mooi en functioneel blijven. Als je echter twijfels hebt over het aanpakken van tegelproblemen, is het altijd een goed idee om een professional te raadplegen. 

Plaats een reactie