Soms is het noodzakelijk om een kraan te vervangen. Het kan zijn dat deze stuk is gegaan of dat de kraan gewoon op is. Je kunt hiervoor een loodgieter inschakelen om dit te doen. Maar je kunt er ook voor kiezen het zelf te doen. Een kraan vervangen is namelijk niet erg ingewikkeld, maar je moet wel weten hoe je het moet doen. Dit artikel geeft je enkele tips over hoe je een kraan kunt vervangen. 

Voorbereiding

Het belangrijkste bij het vervangen van een kraan is de voorbereiding. Al het nodige materiaal en gereedschap kun je gemakkelijk op een rij leggen. Zo hoef je niet te zoeken als je iets nodig hebt. Een tang, een platte moersleutel en een pijpsleutel zijn belangrijk om klaar te hebben. Je hebt ook de nieuwe kraan nodig.

Om te voorkomen dat alles nat wordt door alleen de kraan te verwijderen, moet je ook eerst de hoekstopkraantjes sluiten. Dit voorkomt dat het water er plotseling uitspuit nadat de kraan verwijderd is.

Het vervangen van de kraan

Het vervangen van de kraan is betrekkelijk eenvoudig te doen. Eerst moet je de moeren op de flexibele kraanslang losdraaien. Met de buissleutel kun je de moeren van de kraan losmaken. Hierna is het mogelijk de oude kraan te verwijderen.

Hierna is het mogelijk je nieuwe kraan te installeren. Hiervoor dien je eerst de voet van de kraan op de wastafel te plaatsen. Vervolgens schuif je de flexibele slang en de trekslang door het kraangat. Hierna kun je de moeren erop draaien en ze met de pijpsleutel vastdraaien. Belangrijke dingen om te onthouden zijn de automatische lediging en de geurklep. Dit voorkomt nare of muffe geuren bij je kraan. Dat wil je niet.