Als je je tuin functioneel en sfeervol in wilt richten, dan kun je kiezen voor een vorm van overkapping. Dit kan een prieel of pergola zijn, waarbij de aandacht daar naartoe wordt getrokken in jouw tuin. Mensen zien hun tuin tegenwoordig als het verlengstuk van hun huis en willen er een extra leefruimte van maken. Een pergola kopen is dan een uitkomst, want zo kun je een overkapping maken waardoor je altijd buiten kan zitten en het aan kan kleden met beplanting. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bij elke klus, inclusief het plaatsen van een pergola, geldt het cliché: een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt een pergola kopen zo duur of goedkoop maken als binnen jouw budget past, maar het is niet iets wat je regelmatig doet. Kies dus voor een prieel die bij jou past en waar je jarenlang plezier van kan hebben zodat je niet achteraf teleurgesteld bent en hij niet aan je wensen voldoet.

Van welk materiaal wil jij je pergola kopen

Afhankelijk van het materiaal dat je kiest moet je vooraf een goede berekening maken. Je kunt hout nog wel ter plaatse aanpassen, al is het belangrijk om goed vooraf het gewicht van de balken te berekenen. Kies je voor bijvoorbeeld aluminium, dan kun je deze zelf minder eenvoudig aanpassen en kun je dit beter in de fabriek laten doen. Vaak zijn materialen al afgewerkt tegen bijvoorbeeld roestvorming, waardoor je een zwakke plek creëert als je een aanpassing verricht in dat materiaal. 

Denk ook na over het onderhoud dat je uit wilt voeren als je een pergola kopen gaat. Aluminium is onderhoudsvriendelijk, maar hout heeft nog wel enig onderhoud nodig. Al is douglas-hout een populaire keuze omdat dit een duurzaam houtsoort is en in verhouding weinig onderhoud vergt, maar nog steeds heeft het onderhoud nodig. Zo moet het af en toe gecontroleerd worden op bijvoorbeeld houtrot. 

Een pergola kopen en monteren kan elke handige klusser

Als je een goed plan hebt bedacht, een stijl hebt gekozen en de materialen hebt uitgezocht kan een handige klusser zelf de pergola kopen en monteren. Je kunt ervoor kiezen om zelf los alle bouwmaterialen te halen bij een bouwmarkt, maar je kunt ook een doe-het-zelf-pakket bestellen waarbij de onderdelen alleen nog gemonteerd moet worden. Als je jezelf niet schaart onder de handige klusser kun je er ook voor kiezen om een montageservice mee te bestellen die veel bouwzaken aanbieden.

Een pergola kopen vergt dus een plan om te voorkomen dat je spijt krijgt van je bouwwerk. Je wilt namelijk dat het een verlengde van je huiskamer wordt en genieten in de schaduw of tijdens een regenbui, terwijl je heerlijk in de natuur vertoeft en weelderige planten om je heen hebt. En je zult niet binnen een korte periode een nieuwe pergola bouwen, dus denk goed na voordat je overgaat tot het kopen en het monteren. Als handige klusser kun je eenvoudig een pergola zelf in elkaar zetten, of als minder handige klusser zijn er montageservices beschikbaar om het voor je te doen.