Heb jij in jouw huis of tuin plekken waar de zon niet altijd schijnt? Donkere hoeken kunnen somber en saai lijken, maar met de juiste schaduwplanten kun je deze ruimtes tot leven brengen. In deze blog gaan we kijken naar enkele fantastische schaduwplanten die zowel binnen als buiten gedijen. Of je nu jouw woonkamer wilt opfleuren of die schaduwrijke hoek in de tuin wilt transformeren, we hebben de juiste planten voor jou.

Schaduwplanten voor Binnen

Sansevieria (Vrouwentongen): Deze stoere plant gedijt prima in de schaduw en heeft weinig verzorging nodig. Sansevieria’s voegen een vleugje groen toe aan jouw interieur en zuiveren de lucht.

 

ZZ-plant (Zamioculcas Zamiifolia): De ZZ-plant is een andere binnen favoriet die goed gedijt in de schaduw. Hij heeft glanzende, donkergroene bladeren en vereist weinig water.

 

Varens: Verschillende soorten varens, zoals de krulvaren en de venushaarvaren, doen het uitstekend in schaduwrijke binnen omgevingen. Ze voegen een vleugje elegantie toe met hun delicate bladeren.

 

Calathea: Calathea’s hebben prachtig getekende bladeren en gedijen goed in lichte schaduw. Ze zijn ook bekend om hun luchtzuiverende eigenschappen.

Schaduwplanten voor Buiten

Hosta: Hosta’s zijn uitstekende schaduwplanten voor buiten. Ze komen in verschillende variĆ«teiten en hebben vaak prachtige blad tekeningen. Let op slakken, die dol zijn op hosta’s.

 

Brunnera: Deze plant wordt vaak “Kaukasische vergeet-mij-niet” genoemd vanwege de kleine blauwe bloemen die in het voorjaar verschijnen. Brunnera voelt zich thuis in de schaduw en is winterhard.

 

Astilbe: Astilbe brengt kleur in schaduwrijke tuinen met zijn pluimvormige bloemen in diverse tinten, van wit tot roze en rood.

 

Heuchera (Purperklokje): Heuchera’s zijn prachtige schaduwplanten met opvallende bladkleuren, variĆ«rend van diep purper tot limegroen. Ze kunnen zowel in de grond als in potten worden gekweekt.

Tips voor het Verzorgen van Schaduwplanten:

Grondvoorbereiding: Zorg voor goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Verbeter de grond indien nodig met compost.

 

Watergift: De meeste schaduwplanten houden van vochtige grond, maar vermijd wateroverlast. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

 

Bemesting: Voed jouw schaduwplanten met een uitgebalanceerde meststof volgens de instructies op de verpakking.

 

Snoeien: Houd jouw schaduwplanten gezond door dode of beschadigde bladeren te verwijderen en de planten te snoeien volgens de behoeften van elke specifieke soort.

 

Plaatsing: Let op de specifieke lichtbehoeften van elke plantensoort en plaats ze dienovereenkomstig. Sommige schaduwplanten verdragen enige ochtendzon, terwijl anderen volledige schaduw nodig hebben.

 

Schaduwrijke plekken hoeven niet somber te zijn. Met de juiste schaduwplanten kun je deze ruimtes omtoveren tot prachtige en levendige hoeken in jouw huis of tuin. Of je nu kiest voor binnen- of buitenschaduwplanten, ze voegen groen, textuur en leven toe aan jouw leefruimte. Dus, ga aan de slag en laat die schaduw plekken stralen!