Hoe makkelijk  het is om overal met je pinpas een volle tank brandstof af te rekenen, hoe ingewikkeld dat lijkt om een laadpas te hebben voor je elektrische auto. Zo heb je namelijk allerlei verschillende soorten laadpassen. Want met welke laadpas op zak kun je overal in Nederland en Europa terecht en hoe weet je dat je niet te veel betaalt voor een laadpas? Heb je een laadpas nodig? Je kan hier ook meer informatie over vinden op https://www.yesss.nl/.

 

Want Nederland loopt namelijk voorop als het gaat om elektrisch rijden, maar ook als het gaat om de bijbehorende laadinfrastructuur. En het aantal laadpunten zal de komende jaren alleen maar verder toenemen en dan is het wel belangrijk dat je beschikt over een goede laadpas. Want met de juiste laadpassen kan je vrijwel bij alle laadpunten terecht in Nederland en Europa. Zo zie je ook maar weer dat e-mobility steeds populairder wordt.

Welke laadpas of e-mobility moet je nemen?

Maar nu je weet dat er een tal aan laadpassen zijn, is het misschien ook handig als je weet welke juiste laadpas je dan moet nemen? Laadpassen zijn er inmiddels in overvloed en de tarieven zijn, net als bij tankstations, niet overal gelijk. En de voorwaarden evenmin. Zo kan het namelijk voorkomen dat je bij de één een flink starttarief moet betalen per laadsessie en vervolgens een wat lager tarief per kWh stroom. Terwijl je bij een ander laadpaal totaal het tegenovergestelde kan meemaken.  En ook wil je het risico niet lopen dat je met een bijna lege batterij komt te staan en niet kunt laden of dat je dan misschien teveel betaalt. Dit zijn allemaal situaties waar je over na kan denken bij het kopen van een juiste laadpas. Zo zijn er dus twee soorten laadpassen, namelijk een gratis laadpas zonder abonnement en een pas met abonnement.

Een laadpas of e-mobility zonder abonnement

Bijna alle aanbieders bieden hun pas gratis en zonder abonnement aan. Misschien iets om over na te denken, want hang je je auto niet zo vaak aan een publieke laadpaal, dan kan je dus beter een laadpas zonder abonnement nemen. Je betaalt dan wel een starttarief per laadsessie, maar geen vast bedrag per maand. Het starttarief en prijs per Kwh verschilt daarentegen wel per laadpas en laadpaal aanbieder. Zo zijn er tegenwoordig verschillende apps en websites waar je de tarieven kunt checken. Maar dat geeft geen garantie, want sommige laadpas aanbieders maken namelijk prijsafspraken met exploitanten van laadpalen, zo kan het tarief dus weer anders zijn dan wat een website aangeeft.

Laadpas met abonnement

Maar ben je iemand die vaker moet opladen? Dan levert een laadpas met abonnement alleen maar voordelen op. Je betaalt dan namelijk geen starttarief iedere keer dat je je auto oplaadt. Bij deze soort abonnement betaal je maandelijk een vast bedrag en betaal je alleen wat je aan Kwh per stroom laadt. Maar ook bij deze abonnement geldt dat de tarieven per laadpaal exploitant kan verschillen.