Een gezond leefklimaat gaat gepaard met veel dingen in je woning. Als je echt een gezond leefklimaat wil hebben in je huis is het allereerst zeer belangrijk dat je huis vocht- en schimmelvrij is. Dit begint bij de basis van het huis want deze problemen komen vaak door lekkages of optrekkend vocht. Zorgt voor een goede isolatieschil in je woning, om invloeden van buitenaf te minimaliseren. Daarnaast zijn er nog een paar dingen die je zelf kan doen om het leefklimaat te verbeteren in je woning. 

Zorg voor goede ventilatie

Zorg dat je elke dag even je huis lucht, door de ramen open te zetten. Het is van belang om dit elke dag minstens tien minuten te doen zodat je woning genoeg geventileerd is. Doe dit als het mogelijk is het liefst langer, maar we kunnen ons voorstellen dat je in de winter niet perse zit te wachten op een open raam in je kamer. 

Zet planten neer

Planten zorgen voor zuurstof in de ruimte. Verschillende planten hebben verschillende zuurstof inbrengende eigenschappen, dus je kan dit van te voren uitzoeken. Bovendien zorgen planten voor gezellige aankleding, dus het is ook nog eens een leuke toevoeging in je huis. Ten slotte kunnen planten er ook nog eens voor zorgen dat nare geurtjes in je woning sneller worden afgebroken. Alleen maar voordelen dus!

Zorg voor goed werkende airco en verwarming

In de zomer is het in Nederlandse huizen vaak erg heet, terwijl het in de winter vaak koud is. Onze huizen zijn wel bestand tegen kou, maar vaak minder goed tegen hitte. Dat komt doordat wij tot voor kort vaak niet zulke warme zomers kenden als hoe we die nu kennen. Om deze reden is het belangrijk om te zorgen dat je verwarming goed werkt, en dat die goed doorgespoeld is. Je kan een bakje vocht aan je verwarming hangen in de winter, om te zorgen dat de lucht in je woning niet te droog wordt. Daarnaast kan je kiezen voor airconditioning in de zomer, zodat je woning niet te warm en vochtig wordt. Veel airconditioning systemen hebben tegenwoordig ook een functie waarmee ze vocht uit de lucht kunnen trekken.