Tapijten, de zachte vloerbedekking voor je woning. Dit type vloerbedekking heeft een rijke geschiedenis. Tapijten gaan al generaties mee en blijven nog steeds een veelgebruikte keuze in hedendaagse woningen. We gaan in deze blog kijken naar de verschillende toepassingen van tapijten en nemen je mee door een reis uit de geschiedenis van tapijten. 

 

De oorsprong van tapijten

De eerste tapijten dateren van duizenden jaren geleden. Oude beschavingen gebruikten tapijten vooral als een praktische oplossing tegen de kou, maar het duurde niet lang voordat ze ook een decoratieve functie kregen. Het oudst bekende tapijt is het Pazyryk-tapijt, dat dateert uit de 5e eeuw v.Chr., gevonden in de bevroren tomben van Siberië. Het verfijnde vakmanschap van dit tapijt bewijst dat de kunst van het tapijt maken al veel eerder moet zijn ontstaan. Het tapijt behoort dus tot een prachtig stuk geschiedenis. 

 

Tapijten als kunst en statussymbool

Met de opkomst van rijke beschavingen zoals die van Perzië, werd het tapijt maken verheven tot een ware kunstvorm. De patronen en kleuren van Perzische tapijten weerspiegelen niet alleen de natuurlijke schoonheid van hun omgeving, maar ook de rijke cultuur, mythologie en spiritualiteit van het volk. Deze tapijten werden snel statussymbolen, begeerd door koningen, edelen en rijke handelaren.

 

Technieken en soorten tapijten

Er zijn twee hoofdtechnieken in tapijt maken: knopen en weven. Geknoopte tapijten, zoals veel traditionele Perzische en Turkse tapijten, zijn extreem arbeidsintensief, maar wel ontzettend mooi als je het ons vraagt. Elk stukje garen wordt individueel geknoopt, waardoor gedetailleerde patronen en ontwerpen mogelijk zijn. Geweven tapijten, zoals kelims, zijn platter en hebben vaak geometrische patronen. 

 

De symboliek in tapijten

Veel traditionele tapijten bevatten symbolen en patronen die specifieke betekenissen hebben. In veel culturen vertegenwoordigen bepaalde motieven bijvoorbeeld bescherming, vruchtbaarheid of geluk. Een goed voorbeeld hiervan is het boze oog, dat vaak wordt ingeweven om het kwaad af te weren.

 

Tapijten in de moderne tijd

De waardering voor traditionele tapijten blijft tot op de dag van vandaag bestaan, maar er is ook een opkomst van moderne ontwerpen die de traditionele technieken combineren met hedendaagse esthetiek. Deze nieuwe golf van tapijtmakers experimenteert met kleur, vorm en textuur, waardoor de grenzen van wat mogelijk is met een tapijt voortdurend worden verlegd.

 

Conclusie

Tapijten zijn veel meer dan slechts vloerbedekking. Ze zijn een viering van vakmanschap, cultuur en geschiedenis. Of je nu geïntrigeerd bent door het verhaal achter een antiek Perzisch tapijt of bewondering hebt voor een modern design, er is geen twijfel dat tapijten een blijvende plaats hebben in onze wereld en in onze harten.